Antarctica

[singlepic=11,390,173]
Vanaf midden januari tot begin februari 2009 zal ik aan boord van de Akademik Shokalskiy dit continent bezoeken.
Vertrek vindt plaats vanaf Ushuaia, het zuidelijkste stadje van Argentinie op Vuurland en dan via de Falklands en Zuid-Georgie naar Antarctica!
[singlepic=13,279,224]

Klimaat en beste reistijd
Expedities naar het Antarctische schiereiland vinden plaats in de periode november t/m maart. Het is dan zomer op Antarctica en de zeeën zijn dan het meest vrij van pakijs. De dagen zijn het langst, er is bijna 24 uur daglicht. Deze periode is het meest aangenaam om het continent te bezoeken.
Temperaturen variëren van +5° tot -5° C, dus niet zo extreem koud als velen vermoeden. Men zou het kunnen vergelijken met de wintersportbestemmingen. In november ligt de temperatuur een stukje lager. De gevoelstemperatuur wordt in grote mate ook door de wind bepaald.
Het dierenleven is deze tijd van het jaar volop actief, elke maand heeft trouwens haar eigen charme en hoogtepunten zoals hieronder beschreven;

Oktober & November – het voorjaar
Begin van de lente, de natuur maakt zich op na een koude winter. Het smeltende ijs vormt prachtige landschappen en sculpturen, vogels zoeken een plekje voor het bouwen van hun nest een ook voor de pinguïns breekt een nieuw broedseizoen aan.
Dit is trouwens de enige tijd van het jaar om, per ijsbreker, op zoek te gaan naar de bijzondere keizerspinguïnkolonies, alvorens ze hun tocht naar de grote oceaan aanvatten. Het zeeleven is een waar genot om te zien. Zeehonden, robben en zeeluipaarden komen tevoorschijn op drijfijs en aan de kust, en genieten van de eerste lentezonnestralen.
Op de Falklands en South Georgia staan de eerste bloemen in bloei.

December & Januari – hoog zomer
De dagen worden langer, de temperatuur stijgt tot rond het vriespunt en de dieren zijn allemaal druk in de weer.
Op South Georgia en de Falklands worden de eerste pinguïnkuikens geboren. Dit is de periode om grote kolonies te ontmoeten.
Duizenden vogels nestelen zich op het Antarctisch schiereiland. Zeehonden en pelsrobben werpen hun eerste jongen en onderweg verschijnen walvissen op het toneel.
Het vallen van de avond en een prachtig mooi gekleurde hemel is een geslaagd einde van de dag en een foto-opportuniteit bij uitstek!

Februari & Maart – late zomer
Kleine pinguïns worden groot en volgen hun eerste zwem-en duiklessen. Op de typische vogeleilanden Falklands en South Georgia slaan de bijna volwassen albatrossen hun vleugels uit.
Dit is eveneens de beste tijd om walvissen te zien (eind februari).

Het komen en gaan van de zon en een felgekleurde prachtige hemel zijn unieke fotogelegenheden.
Door het terugtrekkende ijs kan er steeds verder zuidwaarts gevaren worden.

Meer informatie over Antarctica kan gevonden worden op de website die via ThinkQuest is gemaakt voor/door scholieren, het onbekende kontinent.

This entry was posted in Locatie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply